06. 02. 2011.

Registracija za mopede u Srbiji - svake godine!

Znam da je ovo bajata vest (mada i nije, zavisi kako se uzme), ali je vrlo bitna, i može da se izrodi još u ko zna šta, i zato, odlučih da je i sam prenesem ovde.
Sve vlasnike mopeda u Srbiji (motocikala manjih od 50 kubika, ili bicikala s motorom) po novom zakonu očekuje obnavljanje registracije svake godine. Zvuči neverovatno.



Neću previše da mudrujem, pa ću samo postaviti tekst koji je objavila Politika:
...

Vlasnici motocikala do 49 kubika od ove godine, prema novom pravilniku MUP-a Srbije, moraće svoje dvotočkaše da registruju svake godine, a do sada su to radili samo jednom, pri prvoj registraciji. Troškovi za nova dokumenta za motocikle iznose 2.805 dinara. Od toga, za jednu registarsku tablicu potrebno je izdvojiti 1.205 dinara, registraciona nalepnica košta 400 dinara, a 1.200 dinara iznosi nova, čipovana saobraćajna dozvola.
Rok za zamenu tablica i saobraćajne dozvole za motorna vozila je praktično njihova sledeća registracija od dana početka primene Pravilnika o registraciji motornih vozila, odnosno 1. januara ove godine. Budući da su motocikli do 49 kubika, do ove godine, imali trajnu registraciju, njihovi vlasnici imaju rok od godinu dana, odnosno do početka sledeće godine, da registruju svoje ljubimce i dobiju nova saobraćajna dokumenta, tablice i nalepnicu.
Registarska tablica za priključno vozilo, takozvana treća tablica košta 1.069 dinara i u pogledu oblika, boje, dimenzije i oznaka, ne razlikuje se od prve dve tablice, osim što se oznaka registarskog područja na njoj nalazi posle registarskog broja vozila.
...
Lepo su se gospoda toga dosetila, a nisu se setili da klasu od 500 kubika podignu na 600, kao sav normalan svet.
I ja svašta pričam - pa većina normalnog sveta ne plaća registraciju mopeda svake godine.
Ako se ovako nastavi u narednih nekoliko godina u Srbiji će se na godišnjem nivou plaćati i registracije za bicikle, rolere, skejtove i trotinete... Srbija će tada postati najnaprednija zemlja na tom polju.
Šta je sa putarinama za motocikle ? Gospodo, motociklić od 125 kubika, ako se zadesi na autoputu u Srbiji, plaća istu cenu putarine kao i miniven, ne razumem kakvog to smisla ima... ah da, sad se setih - pa to je omogućilo da u Srbiji autoputevi budu tako kvalitetni i lepo uređeni.

4 komentara:

  1. A dali kada registrujes svoj moped od 49cc dobijas dozvolu za dvoje na tom mopedu???

    OdgovoriIzbriši
  2. recite mi koliko ce mi izneti da registrujem skuter od 50 kubika posto mije prvi put pa neznam hvala unapred

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam kompetentan da dam pravi odgovor na ova pitanja, ali "izguglao" sam par stvari... radi se o sajtovima posvecenim ovoj tematici, sa ugradjenim kalkulatorom cena, nadam se da ce pomoci :

    http://www.registracijavozila.rs/registracija-vozila-kalkulator/

    http://www.registracija-vozila.rs/index.php?option=com_chronocontact&chronoformname=Info_za_registraciju&lang=sr

    pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. dadaada motor od 49 kubika godiste 1979 kosta polovan oko 100e koliko kosta i ukupna registracija i pevod istog zanimljivo nema sta....

    OdgovoriIzbriši